Het gebruik van etherische oliën tegen ongedierte is een veel betere en effectievere oplossing dan chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is het ook nog eens heel goed voor je planten. Bij biologische tuinieren is etherische olie dan ook een prima middel tegen ongedierte. Ook in een tuin waar kleine kinderen spelen heeft dit zeker mijn voorkeur.

Voorjaar in de tuin

Het is mei en tijd voor nieuwe planten, en helaas ook voor het ongedierte wat hier bij komt kijken. Zaailingen en jonge plantjes zijn extra gevoelig voor ongedierte of ziektes. Insecten zijn goed voor planten, zonder insecten zou het gehele systeem verstoord worden. We maken ze dus niet dood maar bestrijden ze op een diervriendelijke manier met etherische olie. Op die manier weer je de insecten alleen op plaatsen waar je ze niet kunt gebruiken.

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn na het lezen van deze blog dan ook definitief voorbij. Vanaf nu tuinieren we op een veilige manier voor kinderen en huisdieren!

En wat zal het lekker gaan ruiken in jouw tuin!

Welke etherische oliën gebruik je waarvoor?

Hieronder vind je een mooie lijst en uitleg met de mogelijkheden.

Basismengsel voor in je tuin:

Meng altijd 250 ml water met 50 ml vloeibare groene zeep en 12 druppels van een etherische olie naar keuze. Spuit dit mengsel bovenop en onderop de bladeren van de plant.

Pepermuntolie

De simpelste oplossing is pepermuntolie. Dit is een veilige olie om eerst eens mee te beginnen en te kijken wat het resultaat is. Vul een plantenspuit met 30 druppels pepermunt olie en vul hem verder met water. Goed schudden en klaar is je milieuvriendelijke planten spray.

Ga je nieuwe plantjes planten? Spray de grond dat eerst vochtig met je pepermuntspray. Op deze manier hebben de worteltjes van de nieuwe plantjes gelijk een goede bescherming tegen schimmels in de grond.

Is het een hete dag in de tuin? Gebruik een beauty mist.

Lemongrass en Groene Muskiet

Wist je dat de leeuwen in Afrika zich omrollen in citroengras? Zij weten dat ze zo de vervelende parasieten op een afstand houden.

In de Groene Muskiet olie / spray en roll-on van de Groene Linde is dan ook citroengras verwerkt, dit is veel doeltreffender dan citronella. Zo hou je op een natuurlijke manier de muggen op afstand. 
Ook de lavendel en tea tree olie worden als zeer onprettig ervaren door muggen en vliegen.

Al deze oliën zijn te verkrijgen in de webshop van Lotus Diffusers, je kunt ze vinden door op de linkjes te klikken.

Geniet van een mooie zomer in de tuin!

Carolien B