Als buikpijn steeds maar terugkeert, dan is dit een enorm vervelend probleem. Zeker bij kinderen, waarbij je niet weet waar je moet starten met zoeken. We duiken even dieper in op de oorzaken voor buikpijn.

Krampachtige buikpijn

Wanneer je bijvoorbeeld ongesteld bent, kunnen de spieren in je buik, vervelende krampen geven. Daarvoor hebben wij een uitstekende wrijfolie: Period. Wrijf wat over je buik en leg er bijvoorbeeld een warm kersenpittenzakje tegenaan. Denk bij meisjes vanaf een jaar of 11 ook aan deze buikpijn, want al voor ze ongesteld worden, zullen ze regelmatig buikpijn ervaren.

Kramp na eten

Heb je vaak kramp na het eten? Dan is het wijs om eens naar je voedingspatroon te gaan kijken en in een voedingsdagboek bij te houden wanneer dit opspeelt. In de tussentijd hebben wij voor jou Digest wrijfolie.
Kramp na het eten kan ook een darmbacterie zijn. Dit kan best lang aanhouden, soms meer dan een maand. Het zwakt wel wekelijks een beetje af. Komt hier koorts bij, ga dan even langs de huisarts!

Buikpijn door stress

Stress is vaak een grote boosdoener bij buikpijn. Ga eens na of je stress ervaart? Heb je een constant gevoel dat je dingen moet? Heb je veel zorgen? Dan is het raadzaam om eens te kijken wat er onder de oppervlakte ligt. Bij kinderen kan een scheiding, overlijden in de familie of problemen op school (niet mee kunnen komen of gepest worden) de oorzaak zijn.

Dan hebben we opeens een legio aan mogelijkheden natuurlijk. Waar begin je met zoeken?

Is het voor jezelf, dan kun je vaak wel zeggen waarvan je stress ervaart. Als volwassene is er bijna altijd iets te doen aan jouw stress-ervaring.

Heb je het te druk? Skip iets en ga daarvoor in de plaats iets doen waar je energie van gaat stromen. Zet een diffuser aan met een rustgevende olie erin. Zen & Silence. Lavendel.

Heb je een knagend probleem in je relatie of in communicatie met anderen? Dan zou je eens kunnen kijken hoe je steviger in je schoenen kunt gaan staan. In de diffuser zou je Self Love kunnen gebruiken. Of Moeder Aarde.

Ben je in de rouw en kun je dat gevoel maar moeilijk vatten? Praat erover. Dat kan met vrienden zijn of een professional. Wees lief voor jezelf en gebruik ondersteunend: loslaten.

Denk ook eens aan het derde chakra, de zonnevlecht, zit deze ‘op slot’? Dan zou je bijvoorbeeld de roll on kunnen gebruiken. Of de oranje zonnevlecht olie in de diffuser doen.

Bij kinderen zul je eerst eens moeten praten om te zien wat er aan de hand is. Misschien kun je een paar dingen al afstrepen. Kinderen kunnen soms een enorme berg stress ervaren. Zeker kinderen die de neiging hebben om somber te zijn, deze gaan in hun bedje liggen malen. Oorlog, wat is dat eigenlijk? Kan dat ook hier gebeuren? Kindjes die sterven van de honger, waarom kan ik ze niet helpen? Waarom hebben papa en mama zoveel ruzie? Gaan ze nu scheiden? Wat kan ik doen om dat te voorkomen? Zomaar gedachten die bij kinderen op kunnen komen.
Wat een fijn is voor deze kinderen, is om voor het slapen gaan zich goed te ontspannen. Om daarbij te helpen hebben wij verschillende oplossingen op kindermaat. Het carddeck Monkeymind is echt heel grappig! Hierbij leren kinderen om te gaan met hun gedachten die alle kanten op vliegen en zich te focussen (gronden) op het hier en nu.
Kan jouw kind wel een steuntje in de rug gebruiken? Is het schuchter? Het carddeck Ninja Power geeft kinderen zelfvertrouwen. En kijk ook eens naar een Rots & Watertraining in de buurt.
Als derde hebben we een Little Yoga carddeck. Voor grappig yoga oefeningen met kinderen. Ook fijn om even een moment samen te hebben.

Voor kinderen met chronische buikpijn is het ook vooral belangrijk om lekker buiten te spelen! Of zich bezig te houden met een creatieve hobby (bouwen, tekenen, schilderen).

En hou ook in gedachten dat je je kind enorm helpt door nu actie te ondernemen. Kids die nogal de neiging hebben om in hun eigen gedachten verstrikt te raken, hebben op latere leeftijd ook grotere kans om tegen depressie’s en burn out’s aan te lopen.

Nanda K