etherische olie bij baby's

Advies voor diffusers

Gebruik pas vanaf 8 weken een diffuser in huis en na 6 maanden etherische olie bij baby’s op de huid.

Let wel! Alleen in een diffuser in een grote ruimte waar ook geventileerd wordt.

De kinderlijn van De Groene Linde is geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden. Er zijn meer dan 120 soorten natuurzuivere etherische oliën beschikbaar. Daarom hier een gericht advies voor een aantal belangrijke klachten waar een groot deel van alle enkelvoudige oliën (oliën die bestaan uit 1 ingrediënt, zoals lavendel, roos & citroen) en samengestelde oliën (oliën die bestaan uit een mengsel van diverse oliën, zoals Slaap Schaapje, Verkouden neusje, Beschermbeer enz.), rollers (Roll-on), roomspray’s bij kunnen ondersteunen.

Hoe gebruik je etherische olie bij baby’s?

Je kan een etherische olie op vele manieren inzetten:

  • Diffusen: in een elektrische diffuser, een diffuser zorgt voor een fijne verneveling van de olie in de ruimte d.m.v. koud water (nevel). Ideaal voor elke ruimte in huis, de kinderkamer en zelfs op je vakantie adres.
  • Sprayen: De Groene Linde heeft een breed assortiment roomsprays, aurasprays en luchtverfrissers om uw aura en huis te kunnen reinigen of ondersteunen. Heb je geen diffuser? Dan is een roomspray een ideaal middel om de etherische olie te vernevelen in een ruimte, op je beddengoed of kleding. Ook fijn als je op vakantie gaat. Bij kleine kinderen wordt geadviseerd de roomsprays alleen in de kamer te sprayen 10 minuten voor het naar bed gaan.
  • Rollen: Er staat een groot assortiment kant en klare rollers (roll-on) in de webshop. De Groene Linde heeft deze rollers al voor jou gemaakt. Deze rollers zijn fijn voor snel gebruik op de huid. Je kunt een roller gebruiken onder de voeten, achter de oren, op de slapen, kuiltje in de nek, hals, polsen enz. Je kunt ook heel eenvoudig zelf een roller maken. Zie hiervoor het artikel ‘Hoe maak ik een roller’. Hier vind je ook de verduntabel voor het verdunnen van etherische olie bij kinderen.
  • Massage: is een fijne manier om een etherische olie toe te brengen op de huid van jouw kindje of onder de voetjes. Verdun een etherische olie altijd met een draagolie bij het aanbrengen op de huid. Zie het artikel  ‘Wat is een draagolie?’. Hier vind je ook de verduntabel voor het verdunnen van etherische olie bij kinderen.
  • Bad: bij gebruik van een etherische olie in bad is het noodzakelijk de etherische olie niet direct in het water te doen maar de olie eerst te mengen met epsomzout, suiker of Himalaya-zout. Op deze manier wordt de olie beter opgenomen in het water en gaat het niet bovenop het water drijven.

Hoe meng je de olie zelf?

Het zelf mengen van etherische olie kan heel goed, hier geld alleen 1 gouden regel.
Enkelvoudige olie + enkelvoudige olie = Oké
Samengestelde olie + enkelvoudige olie = Oké
Samengestelde olie + samengestelde olie = Nee
Bovenstaande toepassingen zijn de meest gebruikte. Dagelijks worden er op Instagram en Facebook door mij persoonlijk leuke tips en weetjes gedeeld over etherische olie. Zelfs in de maandelijkse nieuwsbrief wordt je elke keer weer verrast. Ook ik leer elke dag nog bij 😊.

Slechts bedoelt als indicatie…

Hetgeen ik hieronder heb opgenomen aan advies is slechts een indicatie. Het vraagt bijna altijd nadere verdieping. Je kan daarvoor heel eenvoudig alle informatie terug vinden op mijn website bij de producten of via het inspiratiemagazine van De Groene Linde. Ook kan je natuurlijk na gerichte oriëntatie contact met mij (Carolien) opnemen door middel van het contactformulier op de website.

Zoek je een etherische olie of auraspray die niet verkocht word in mijn webshop dan kan ik dit altijd voor je bestellen. Houd wel rekening met een levertijd van 2 tot 3 werkdagen.

Toegestane oliën bij baby’s vanaf 6 maanden

Lavendel
Ylang Ylang
Roos 
Wierook
Roomse kamille
Tea Tree
Sinaasappel
Citroen
Mandarijn
Grapefruit

Dit worden ook wel de zachte enkelvoudige oliën genoemd.

Je kunt ook het flesje gesloten in het bedje leggen, dit is aan te raden bij kinderen onder de 6 maanden. De energie die uit het flesje komt is al genoeg om je baby te ondersteunen.

Niet toegestaan onder de 6 jaar:

Pepermunt
Cassia
Kaneel
Oregano

Groene Linde baby- en kinderlijn

Vanaf 3 maanden
Baby Tool. Deze ‘tools’ bestaan uit een zakje met daarin een buisje pure etherische olie blend en een kristal (steen).

Je plaatst dit zakje ongeopend onder het bedje of onder het matras bij het voeteneinden van uw kindje.
Er staan diverse baby tools in de webshop: Safe& Secure | Stars & Dreams | Relax the Cramps | Love & Joy

Koetje boeh billenbalsem: Om de tere huid van je baby te verzorgen. Voor de billetjes, maar ook heel goed te gebruiken voor andere huidprobleempjes. Een fantastisch product helemaal puur, natuurzuiver en zonder zinkoxide.

Konijntje zacht massage olie: Een mooie basisolie die vanuit de ayurveda bekend staat om zijn reinigende eigenschappen. Een basis om de geuren van de Baby, Peuter & Kleuterlijn aan toe te voegen. Muizenbuikje massage olie: Tegen die vervelende krampjes.

Panda bad badolie: Een fijne badolie, direct klaar voor gebruik. Emulgeert met het badwater en zorgt voor rust en ontspanning. Zonnestraal roomspray, Zonnestraal, een heerlijke zoete geur van Neroli. Begin de dag zonnig en vrolijk!

Sterrenstof roomspray: Met heerlijke lavendel om voor rust en ontspanning te zorgen. Fijn om te gebruiken net voor het naar bed gaan. Deze roomspray is op basis van etherische olie hydrolaten en zijn dus veilig voor baby’s

Rainbow Mist roomspray: de heerlijke geur van rozen, altijd inzetbaar en zo lief, zoet en zacht! Deze roomspray is op basis van etherische olie hydrolaten en zijn dus veilig voor baby’s.

Stars & Dream massage olieDe etherische oliën in deze massage olie hebben een rustgevend effect en staan bekend om hun ontspannende werking. Je kunt ook een klein scheutje toevoegen aan het badwater. Omdat olie drijft op het water is het wel belangrijk om een emulgator te gebruiken. Je kunt denken aan een vette melk of slagroom.
‘Wat?’ hoor ik je denken. Echt probeer het een keer! Je zult verrast zijn hoe zacht het huidje van je baby gaat aanvoelen.
Gebruik de massage olie niet meer dan 2 tot 3 keer per week. Dit doe je om niet te veel etherische olie in het systeem van je kindje te krijgen. Als je de energie van de massage olie wel wilt gebruiken zonder te masseren kun je een babytool gebruiken.

Relax the Cramps massageolie. Relax the Cramps is een massage olie die je kunt gebruiken in de periode dat de darmpjes in opstand komen. Je masseert met een kleine hoeveelheid olie de buik.
Maak draaiende bewegingen met de klok mee. Je kunt ook de onderrug en de bovenbeentjes meenemen. Ook de voetjes zijn fijn om te masseren. Gebruik niet te veel massage olie maar net genoeg dat je handen makkelijk over de huid glijden. Je kunt deze massage olie tot 2 keer per dag gebruiken.

Als je kindje ouder is en last heeft van kramp of onrustig is, is deze olie ook goed te gebruiken! 

Safe & Secure massageolie. Deze olie zet je baby fijn in zijn of haar centrum. Dit  betekend dat de energie in het lichaam terecht komt. Onrust, slecht slapen of niet in slaap komen kan hier mee te maken hebben.
Je kunt bijvoorbeeld de voetjes dagelijks in masseren. Voor het slapen gaan is het beste moment.

Love & Joy massageolie. Love & Joy is een vrolijke olie die geschikt is voor algemeen gebruik. De geur is zonnig en zorgt voor een goed humeur

Zonnestraal roomspray. Een heerlijke zoete geur van neroli. Begin de dag zonnig en vrolijk!
Deze roomspray is op basis van etherische olie hydrolaten en zijn dus veilig voor baby’s.

Vanaf 6 maanden:
Slaap Schaapje: Om fijn te gaan slapen. De lavendel en lavendin staan bekend om hun ondersteuning bij het slapen gaan. Het lichaam kalmeert en ontkrampt door de Kamille en de Mandarijn zorgt voor een fijne sfeer. Verkrijgbaar in: olie, roomspray & roller

Cough & Cold wrijfolie. Een geweldige blend om je baby te ondersteunen als hij of zij kou heeft gevat.

Bevat: sesamolie van biologische kwaliteit, roselina, niaouli, lavendel en citroen.

De blend is te gebruiken als een wrijfolie, dit betekend dat je de olie op de huid aanbrengt. Een goede manier is om via de voetjes te werken.

Je kunt vanaf 6 maanden ook voor kiezen om een druppel olie op een wattenschijfje te doen en dit bij het kindje in de buurt te leggen (ergens waar hij of zij het níet in de mond kan stoppen).

De hoeveelheid die je kunt gebruiken is verschillend per leeftijd. Hieronder vind je een schema waaraan je je dient te houden. Als je dit product aanschaft raad ik je aan om dit schema ergens te noteren of uit te printen zodat je bij twijfel dit schema kunt raadplegen.

3-6mnd 6-12mnd 12-24mnd
elke voet 1 dr 2 dr 3 dr
rug 0 dr 2 dr 2 dr
max 2x per dag 3x per dag 5x per dag

Hou je aan de aangegeven hoeveelheid, als je kindje ouder is dan 2 jaar kan je overstappen naar de ‘Verkouden Neusjes‘ uit de kinderlijn.

Vanaf 12 maanden:
Zeehondjes hoestbalsem: Een fijne balsem die je op de borst, rug van je kleine kind kunt smeren als ze verkouden zijn. De gekozen etherische oliën zijn mild en zacht en kalmeren en verlichten het hoesten en de verkoudheid.

Uilen Builen balsem: De balsem kan je aanbrengen op plekken die gestoten zijn, verzwikt en builen. Arnica staat bekend om haar helende werking tegen blauwe plekken. De gekozen etherische oliën hebben daarnaast een kalmerende werking op de emoties. Je kind zal snel over de schrik heen zijn en de pijn vergeten. Let op ! Niet gebruiken op een kapotte en/ of bloedende huid.

Monsterspray: Angsten in de nacht “Verjaagd enge monsters!”

Vanaf 18 maanden:
Beschermbeer: Beschermbeer geeft een veilig gevoel en is voor kindjes die het moeilijk vinden om uit hun veilige en bekende omgeving te zijn.

Maar ook voor het moeite hebben met in slaap komen of het niet meer in zijn of haar eigen kamer willen slapen.

Vanaf 24 maanden:
Leeuwenkracht: Kindjes die het moeilijk vinden om nieuwe dingen aan te gaan. Je ziet ze twijfelen en kijken. Ze overwegen of ze dit nieuwe aan zullen gaan. Het onderliggende is zelfvertrouwen. Kan ik het wel?

Kippendroom: Veel kinderen hebben last van nare dromen en nachtmerries. Deze geurfrequentie is speciaal bedoeld om het kindje rustig te laten slapen.

Vanaf 30 maanden:
Kattenzelf: Om gewoon jezelf te zijn! Kinderen hebben de neiging om zich aan te passen aan de omgeving met als gevolg dat ze zichzelf helemaal verliezen.

Blije Hondjes: “Kom! We gaan lekker spelen!” Om lekker te spelen en plezier te maken. Een zalige geur dat is als een zonnetje in huis. Daarnaast beschermt deze geurfrequentie de kinderen voor elkaars energie, zodat ze minder last hebben van elkaar en niet uitgeput raken, omdat ze veel energie weglekken naar kindjes die dit nodig hebben.

De hoeveelheden etherische olie die je nodig hebt is minder dan je denkt. Hiervoor geldt altijd ‘Less is more‘.

Download gratis

Download hier gratis de PDF met daarin de baby- en kinderproducten.

Olierecepten voor baby’s

Deze olierecepten kun je jouw baby weer een stukje gelukkiger maken. Ze mogen worden toegepast bij baby’s vanaf 6 maanden.

1. BERG
Mix 2 eetlepels kokosolie met 1 druppel citroen en 1 druppel geranium en breng een kleine hoeveelheid aan op de plekjes waar berg zit.

2. BUIKPIJN / CONSTIPATIE
Verdun 1 druppel rozemarijn, 1 druppel gember en 1 druppel sinaasappel in 2 eetlepels kokosolie en masseer dit op de maag en voetzolen.

3. HOESTEN / ADEMHALINGSPROBLEMEN
Tea tree en citroen verdunnen en gedurende 1,5 uur, elk half uur, op de borst, de rug en de voeten aanbrengen. Daarna elke 2 uur.

4. HUILEN
Optie 1: Diffuse 4 druppels van een combinatie van: lavendel met wierook, Ylang Ylang, Romeinse kamille en geranium.
Optie 2: verdun 2 druppels van een van de bovengenoemde oliën en masseer ze in op de voetzolen.

5. KALMEREN & SLAPEN
Wrijf voor het slapengaan verdunde lavendel op de voetzolen van je kind. Een druppel lavendel in de diffuser is ook fijn. Het kalmeert.

6. LUIERUITSLAG
Mix 1 druppel lavendel en 1 druppel Romeinse kamille met 1 eetlepel kokosolie en breng het voorzichtig aan op de kapotte of schrale billetjes.

7. OORPIJN
Meng 1 druppel lavendel en 1 druppel tea tree met een theelepel kokosolie en wrijf van boven naar beneden op het bot achter het oor. (Gebruik citroen in plaats van lavendel als je kind wat overbelast is). Doe dit elke 30 minuten gedurende 90 minuten. Daarna elke 2 uur herhalen.

8. DOORKOMENDE TANDEN
Breng om de 30 minuten verdunde lavendel of Romeinse kamille aan op de kaaklijn totdat je baby wat verlichting krijgt.

9. VERKOUDHEID / IMMUUNSYSTEEM VERSTERKEN
Kies twee oliën uit tijm, citroen, ceder, sandelhout, rozemarijn of roos. Voeg twee druppels toe aan 2 eetlepels gefractioneerde kokosolie en masseer dit op de nek en de borst. Of doe 2 druppels in een diffuser.

Belangrijk: raadpleeg altijd een expert of huisarts bij twijfel of vragen voordat je met etherische oliën gaat werken.

Etherische olie bij baby’s gebruiken is fijn, maar het is geen is geen medicijn. Het kan dienen als een natuurlijke ondersteuning.

Carolien