Er wordt ons vaak de vraag gesteld, hoe je van huisstofmijt afkomt. Er helemaal vanaf komen kan natuurlijk niet, maar we hebben wel wat tips verzameld om zo min mogelijk last te hebben van huisstofmijt.

Wat is huisstofmijt?

Een huisstofmijt is een spinachtige mijt van 0,3 mm groot. Niet te ontdekken met het blote oog dus! Er leven er miljoenen in je bed. Ja sorry. Het wordt pas echt vervelend wanneer je allergisch bent.

Baking soda en etherische olie

Een simpele manier om het aantal te verminderen is je matras, tapijt en gestoffeerd meubilair regelmatig schoon te maken met zuiveringszout/baking soda en etherische olie.

De volgende oliën kunnen huismijt doden:

Als je dit combineert met zuiveringszout, wat vocht opneemt, geurtjes absorbeert en ontsmet, dan heb je een zeer krachtig duo. Deze niet giftige reiniger is erg effectief tegen huisstofmijt.

Werkwijze baking soda

Wat heb je nodig:

  • 50 gram baking soda
  • 10 druppels van bovenstaande olie
  • een pot met een deksel
  • zeef
  • stofzuiger

Verwijder het beddengoed en was dit op minimaal 60 graden. Doe het zuiveringszout en de etherische olie in de glazen pot. Goed schudden om het zuiveringszout en de olie te mengen.

Doe het mengsel in een zeef en verspreid het boven je matras. Deze hoeveelheid is genoeg voor een matras van 140 x 200. Groter matras? Verdubbel de hoeveelheid.

Laat het mengsel minimaal een uur op je matras liggen. Hoe langer je het laat liggen des te beter het resultaat. Na minimaal een uur kan je het mengsel met de stofzuiger van je matras zuigen. Maak je bed op met schone lakens en geniet van de heerlijke frisse geur van je matras. Herhaal iedere 2-3 maanden of zo vaak als nodig.

Je kunt dit mengsel ook goed gebruiken voor gestoffeerde meubelen.

DIY Spray

Tussendoor kun je je matras opfrissen met een spray tegen huisstofmijt.

Wat heb je nodig:

Doe hiervoor 50 ml gedemineraliseerd water in een sprayflacon en vul deze aan met 50 ml alcohol & druppels etherische olie, bv 10 druppels lavendel en 10 druppels pepermunt. Goed schudden voor gebruik. En elke keer wanneer je je beddengoed verschoont even sprayen op het matras.

Diffuser in de slaapkamer

Als laatste werkt een diffuser in de slaapkamer met eucalyptus en lavendel ook voor een heerlijk, schone ruimte.

Himalaya zoutlamp in de slaapkamer

Zoutlampen hebben een positieve werking op je luchtwegen. Voor mensen met astma, bronchitis en of huisstofmijt allergie, is deze lamp een echte uitkomst. Doordat de steen van de lamp opwarmt verbetert de luchtkwaliteit en dalen stofdeeltjes, pollen en schimmels neer.

Nanda K