Etherische oliën kunnen goed worden gebruikt als een natuurlijke aanpak bij ongediertebestrijding, maar het is belangrijk op te weten dat de effectiviteit ervan kan variëren!

1. Identificeer de aanwezigheid van bedwantsen

Zorg ervoor dat je zeker weet dat je daadwerkelijk te maken hebt met bedwantsen. Controleer op kleine, rode beten op je huid, zoek naar kleine bruine insecten of hun uitwerpselen in de buurt van je bed. Een volwassen bedwants is 5 mm groot.

2. Ruim de kamer op

Voordat je met de behandeling begint, zorg ervoor dat de kamer grondig is opgeruimd. Was alle beddengoed, kussenslopen en gordijnen (voor zover mogelijk) in heet water en droog ze op een hoge temperatuur. Al het beddengoed en kleding die je hebt gewassen, bewaar je het liefst in afgesloten zakken/kratten.

3. Kies een olie

Enkele etherische oliën die bekend staan om hun mogelijke afschrikkende werking tegen bedwantsen zijn:

  1. Lavendel: heeft een sterke geur die insecten kan afschrikken.
  2. Tea Tree (Melaleuca): deze olie staat bekend om zijn antimicrobiële en insectenafstotende eigenschappen. Waarschuwing: gebruik deze niet op dekens of manden van honden of katten.
  3. Pepermunt: Bedwantsen hebben een hekel aan de sterke geur van pepermunt.

4. Meng de etherische olie

Wat heb je nodig en hoe ga je te werk?
1 x sprayflacon van 250 ml
150 ml Gedemineraliseerd water
100 ml Alcohol 96%
30 tot 40 druppels etherische olie
Hoe meer etherische olie je gebruikt hoe sterker de spray zal zijn.
Meng de alcohol het water en de etherische olie(n) met elkaar in de sprayflacon.

5. Behandel potentiële schuilplaatsen van bed wantsen

Spuit de oplossing op mogelijke schuilplaatsen van bedwantsen, zoals kieren, spleten, langs plinten en andere donkere, verborgen gebieden.

6. Herhaal de behandeling

Herhaal deze behandeling regelmatig, bijvoorbeeld om de paar dagen, gedurende een aantal weken om ervoor te zorgen dat de bedwantsen effectief worden afgeschrikt.

Let op:

  • etherische oliën zijn geconcentreerd en kunnen huidirritatie veroorzaken, verdun ze altijd
  • deze methode is niet wetenschappelijk bewezen en kan variabele resultaten opleveren. Als het probleem aanhoudt, overweeg dan professionele ongediertebestrijding.
Nanda K