Heb je corona of corona gehad, dan is de kans aanwezig dat je plotseling geur- en smaakverlies hebt. Ik, Nanda, de sidekick van Carolien heb corona gehad. Ik ruik en proef níets meer! Wanneer lekker eten zo ongeveer je hobby is en je in een winkel met etherische olie werkt, is dat niet heel erg handig. Dus ik ging op zoektocht naar dé manier om het op te lossen en graag zo snel mogelijk!

Test test

Hoe zit het met jou? Dat je niets meer ruikt is een ding. Maar proef je ook echt niets en lijd je aan smaakverlies? Je kunt dit simpel testen door iets heel zouts te eten. Waarschijnlijk voel je wel het zout of voel je ergens het bitter van je koffie.
Hoera. Je smaak is niet helemaal aangetast!

Gaat dit vanzelf over?

Je volgende vraag is natuurlijk of dit vanzelf overgaat. Een kleine geruststelling, dit gaat bij de meeste mensen binnen een maand over. Nu vind ik dat al heel erg lang, dus ik ging toch op zoek naar alternatieve oplossingen of een manier om het proces te versnellen.

Wat is het?

Men is het nog aan het onderzoeken hoe het kan dat je in één keer een heel zintuig verliest. Het is (waarschijnlijk) een beschadiging van de weefselcellen rondom je reukreceptoren. Deze zijn verbonden met je bulbus olfactorius.

Als je wit weten hoe dat er uit ziet, klik dan even hier: bulbus olfactorius.

Die tentakels vangen geuren op en sturen deze door naar je hersenen, waar deze informatie verwerkt wordt in ‘hey, lekker, verse was’ of ‘verdorie, er brandt iets aan’.

Harde reset

In mijn zoektocht vond ik ook dit filmpje, waarbij een chiropractor een manier heeft gevonden voor een neurologische reboot.

Hier had ik mijn kinderen nodig om me op mijn achterhoofd te tikken. Wat ze enig vinden om te doen. Maar helpen doet het vooralsnog niet.

Reuktraining

Ik spitte verder op het internet en kwam uit bij reuktrainingen. Het idee hiervan is, dat je je hersenen weer opnieuw leert ruiken. De cellen weer leert activeren. Door simpelweg twee keer per dag 20 seconden, achter elkaar aan de verschillende geuren te ruiken. Doe dit met aandacht!

Ik las de meest vage ideeën van wattenstaafjes gedrenkt in essentiële olie in je neus stoppen kwamen voorbij. Als je corona hebt gehad, is het laatste wat je wilt, een wattenstaafje in je neus. Mijn scepsis voor dit idee werd bevestigd door een medewerkster van de Groene Linde. Het leek haar wat te heftig.

Je hebt vier inhalers nodig. Elk staafje in de inhaler doordrenk je met 8 druppels essentiële olie in de volgende geuren:

Reuktrainingsset

Natuurlijk hebben wij bij Lotus voor jou een kant-en-klare set gemaakt!

Geur weer terug? Dan kun je de overgebleven oliën goed gebruiken voor veel andere doeleinden.

Stappenplan bij de set

  • vul elk filter met 4-8 druppels etherische olie uit een verschillend flesje
  • merk de inhalers direct met de etiketjes
  • ga op een rustige plek zitten en inhalleer 20 seconden aan elk van de 4 inhalers
  • laat wel een minuut tussen elk buisje
  • doe dit 2x per dag
  • elke week druppel je een paar druppels bij op de filters
  • na ongeveer 6 weken, zou je de nieuwe filters kunnen vullen andere geuren in dezelfde geurprofielen van citrus, kruidig, bloemen en prikkelend

De kracht van deze training zit hem in het consequent blijven herhalen twee keer per dag.

Nanda K