Waar kunnen etherische oliën jou helpen bij je sportroutine? Ik geef wat voorbeelden en antwoorden op veelgestelde vragen. Zoals de vraag, heeft het zin om etherische olie door mijn eten of drinken te doen?

Pijnlijke spieren en gewrichten

Ga je lekker sporten, dan ontkom je niet aan wat spierpijn af en toe. Spierpijn is meestal niet heel vervelend. Maar als jouw spieren écht overbelast zijn, dan is verlichting wel fijn!

De spier release massage olie (heerlijk licht geurend naar kaneel!) of pain free massage olie zijn fijne oliën die je hierbij kunt gebruiken. Masseer de pijnlijke spieren, de doorbloeding wordt beter en de pijn minder.

Om pijn te voorkomen kun je ook een roller in je sporttas doen. Direct na het sporten even rollen op de delen waarvan jij weet dat je ze morgen pijnlijk kunnnen zijn. Voorkomen is beter dan,… je snap het.

Hoe je gemakkelijk zelf een roll-on maakt, lees je hier: zelf een roller maken.

Doet alles je zeer? Neem een lekker bad met spier release badolie.

Wat ook fijn is: Happy Joints balsem
Verkrampte spieren: Tension buster roll-on

Magnesiumzout helpt je bij een betere doorbloeding. Maak een voetenbad met magnesiumzout, een draagolie en etherische olie. Je kunt hier een kant en klaar pakket bekijken: DIY voetenbad.

Hooikoorts

Ben je net als 80% van de Nederlanders aan een nieuwe wandelhobby begonnen? Heb je je opgegeven voor ‘ommetje’ de app van de hersenstichting? Heerlijk! Alleen, zijn de pollen soms een tikje vervelend.

Mochten de pollen jou in de weg zitten om lekker te gaan wandelen of hardlopen? Probeer dan deze allergie-set eens!

Allergie-set.

Yoga

Pak jij thuis een yogamomentje? De Groene Linde heeft een hele yogalijn met sprays, oliën en cupping olie.

Cupping olie gebruik je door wat op je hand te druppelen met het pipet wat in de fles zit, je handen in elkaar te wrijven, waardoor de geuren goed loskomen en dan een kommetje van je handen te maken. Sluit je ogen. Plaats je handkommetje over neus en mond en adem diep in. Deze methode wordt in yoga-lessen vaak vlak voor de eindmeditatie gebruikt.

De vijf verschillende geurlijnen hebben elk een eigen uitwerking. Kies jij voor harmony, zen, compassion, energy of release.

Etherische olie door je eten

Regelmatig stelt men mij de vraag of etherische olie ook kan worden toegevoegd aan eten. Natuurlijk kan dat altijd. Maar of het verstandig is? Ik zou het je zeker niet aanraden! Hoewel internet bol staat van tips als kaneel- en gemberolie door je eten te mixen om af te vallen. Je kunt je voorstellen dat etherische olie een heel hoge concentratie werkzame stoffen bevat. Of je nu een plakje gember in je thee doet, of het equivalent van dertig stronken gember. Lijkt me niet wijs. Niet doen dus!

Beter plan, gun jezelf een massage

Wat dan wel? Je kunt massage olie gebruiken om te zorgen voor een detox.

De Groene Linde heeft superfijne massage oliën: detox | nek & schouder | spier release | pain free

Hongergevoel bestrijden? Grapefruit in de diffuser

Ademnood tijdens het sporten

Zelfs mensen met een uitstekende conditie, die zichzelf telkens blijven pushen, komen tijdens de cardio in ademnood.

Ik kreeg een tip van iemand die veel en intensief sport: breathe roll-on op je polsen. Heb je deze niet in huis, je kunt ook de epic long balsem op je borst wrijven.

Sporttaslucht

Als laatste nog een extra tip… Doe een watje met pepermunt of eucalyptus in je sporttas, voetbalschoenen, boksbandages (dat laatste niet te veel, dan staan je handen na een half uur boksenin de fik heb ik gehoord)

Carolien B