Ik weet niet hoe het met jullie is, maar mijn agenda is óvervol. Feestjes! Themafeesten, afspraken met kappers, nagelstylisten en de beautysalon. Extra afspraken op school. Kinderen die moeten worden gehaald en gebracht naar speelafspraken en zorgboerderijen. Weekendjes weg om aan de stress te ontkomen en terug komen bij een volle wasmand. Oh ja, huishouden…
App’en met de schoonmaakster, de glazenwasser, op zoek naar een kliko-wasbedrijf. Toch maar even naar de huisarts voor dat ene probleempje. Bloed prikken. Albert Heijn boodschappen bestellen. En niet vergeten mijn kind aan te melden bij school. Iemand heeft nieuwe schoenen nodig.
Help. Dit hou ik niet vol. En zo te horen ben ik niet de enige. Die post-corona stress maakt je doodmoe!
8 Tips om stress te verminderen…

1. Baas over je agenda

Pak je probleem aan bij de bron en wordt weer baas over je eigen agenda. Een paar tips.

 • neem een vaste dag in de week voor tandarts / beautyteam, jij kunt alleen op deze dagen. Plan ver vooruit bij salons die het druk hebben, zodat jij degene bent die bepaalt
 • neem ook een vaste avond waarop jij niets plant
 • hou zondag vrij voor spontane plannen en/of het gezin
 • neem een vaste dag om in alle rust jouw week, eten, boodschappen en cadeautjes te plannen

2. Leer nee zeggen

Vanaf nu wring jij je niet meer in bochten om iets mogelijk te maken. Past het niet in je agenda? Zeg het dan gewoon.
‘Lijkt me enorm leuk, het komt me alleen nu niet uit.’ (en de waarom laat je lekker zitten)
‘Ik moet even kijken of het past, ik kom er op terug bij je’ (denkpauze inlassen, maar bedenk ook, dan moet je er dus aan denken om er op terug te komen)
‘Ik zet het in mijn agenda, ik kijk later even hoe de week er uit ziet bij mij.’
‘Ik moet prioriteit geven aan het werk wat ik nu al heb liggen, ik stel voor dat je iemand anders vraagt.’

3. Focus

Met zoveel dingen te doen, is het lastig focus te behouden. Richt je op 1 ding en maak het af. Moeite je aandacht erbij te houden? Haal de bron van je afleiding weg. Dat kan een telefoon zijn, teveel of te weinig geluid. Kinderen die om je heen rennen.

Tip hierbij: Focus olie in de diffuser bij je werkplek of gebruik de spray.
Andere producten die hier bij helpen: Focus & Boost | Rust in je Hoofd roll-on

4. Doe regelmatig een check bij jezelf

Met regelmatig bedoel ik: dagelijks.

Zoek een plekje waar je je fijn voelt, maar het kan ook in de auto. Als kan, kun je de Rust in je hoofd roll on hier goed bij gebruiken. Deze grondende olie zorgt ervoor dat je weer even landt en niet alleen in je hoofd bezig bent met je to-do. Het doel hiervan is weer verbinding te maken met je lichaam.

Ga zitten en vraag jezelf af:

 • hoe voelt mijn lijf aan
 • hoe is mijn ademhaling (diep in, langzaam uit)
 • hoe druk voelt het in mijn hoofd

Gun jezelf dagelijks deze 5 minuutjes en je zult zien dat je beter in staat bent stress te hanteren en uiteindelijk ook handiger keuzes maken. Heb je kinderen? Spreek met ze af dat ze je deze 5 minuutjes even niet storen.

5. Cluster je to-do

Ok, die lijst is eindeloos en komt nooit af. Dat geeft niet. Maar cluster je dingen. Ga 1x per maand naar de Action, in plaats van elke week. Maak in een uurtje je afspraken voor het komende half jaar in orde bij je beauty team. Plan 1 shopdag per kind per half jaar in. En doe dit ook voor jezelf. Koop eens per maand al je cadeautjes in.

5. Zorg dat je lekker slaapt

Wanneer je overdag veel stress ervaart, ga je vaak later naar bed. ‘s Avonds op de bank kun je beter ontspannen en als je eindelijk zit, kun je er niet meer vanaf komen. Eenmaal in je bed ligt je soms nog wat te malen, slaap je slecht en begint de volgende dag al niet fijn.

Zorg dat je voldoende slaapt. Merk je dat je niet meer uitgerust wakker wordt, dan is het tijd om dit probleem aan te pakken.

Wat mij goed helpt:

 • ‘s Avonds Calming olie in de diffuser zodra ik ga zitten
 • 2 magnesiumpillen of voetenbad met magnesium
 • lezen in bed

6. Sta eens stil bij je levensstijl

Neem eens de tijd om te kijken naar je levensstijl. Sport je zo vaak als je zou willen? Eet je gezond genoeg? Drink je voldoende water? Werk je teveel? Waarom eigenlijk? Zijn je hobby’s nog even leuk als vroeger? Kom je daar eigenlijk wel aan toe? Wat zijn je dromen? Waar wil je liever meer van?
Soms is het helemaal niet nodig om zoveel te werken. Of is het uitbesteden van een klus juist een prima plan die jou verlichting kan geven.

7. Ga naar buiten

Een wandeling in de natuur, liefst zonder oordopjes in, kan je zoveel opleveren. Dat is echt goud waard. Eventjes zul je denken dat je dit pad nu wel kent, maar de natuur heeft mooie trucjes om geen enkele wandeling hetzelfde te maken… Er is altijd wat te zien.
Frisse wandeling in een flesje: Clear Mind. Niet helemaal hetzelfde, maar als je echt even geen tijd kunt vinden is het een mooi alternatief. Ook als je een lastig gesprek aan moet gaan in huis is dit overigens een handige olie om te gebruiken! En pak wederom die 5 minuten voor jezelf.

8. Wees lief voor jezelf

We worden overladen met quotes over lief zijn voor jezelf. Me-time inplannen. Ik krijg er een beetje jeuk van. Wat betekent dat nu eigenlijk? Lief zijn voor jezelf? Hóe doe je dat?

 • dingen doen waar JIJ blij van wordt (waarom wel de kids naar 6 sportlessen brengen en zelf geen tijd kunnen vinden om een gym van binnen te zien?)
 • zeg aardige dingen over jezelf (in plaats van dat je te dik bent, je billen niet goed zitten, je haar er niet uit ziet, je carrière niet lekker loopt)
 • verwen jezelf met iets moois of leuks (hier hebben wij wel wat ideeën bij…)
 • focus op alles wat jou wél heel goed lukt
 • zet de mensen die belangrijk voor je zijn en waar jij energie van krijgt bovenaan je lijstje en plan afspraken met ze in (of doe eens een spontane date!)
 • energieslurpers in je leven? Laat ze gaan…
 • speelafspraken van de kids? Bespreek ‘s morgens of het deze dag wél of niet uitkomt, zodat je niet na een drukke schooldag de discussie op het schoolplein aan hoeft
Nanda K