Dit is zo eenvoudig en vooral ook heel erg leuk om te doen! Hoe maak je zelf een roller en wat heb je nodig?

Waarom en wanneer gebruik je een roller?

Etherische oliën kun je zowel aromatisch als op de huid gebruiken.

Rollers maken het gebruik net iets makkelijker. Door middel van rollers kun je veilig gebruik maken van etherische oliën. Het is daarbij schoon en voordelig. Een roller met etherische olie is super gemakkelijk te maken en bovendien is het ook nog eens leuk om te doen en te experimenteren.

Vroeger probeerde ik het wel eens rechtstreeks te verdunnen in mijn handen. Het effect; rommelig, lastig te doseren en ik kreeg het vaak niet op de plek waar ik het hebben wilde. Ik denk dan bijvoorbeeld aan wiebelende kinderhanden. Door middel van een roller breng je een dun laagje van jouw olie blend aan op de huid.

Ook is een roller met etherische olie ideaal voor onderweg. Hij kan makkelijk mee in de tas naar het werk of als je een weekendje weg gaat.

Je kan de oliën aanbrengen op de huid. Wees gerust, dit is niet schadelijk. Maar omdat etherische oliën erg krachtig zijn is het belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan.

Hoe krachtig is een etherische olie eigenlijk?

De olie kan binnen 22 seconden de hersenen bereiken, binnen 2 minuten zitten ze in de bloedstroom en binnen 20 minuten heeft elke cel in het lichaam de etherische olie opgenomen. Ze werken zowel op fysiek, cognitief, emotioneel als spiritueel vlak.

Waarom verdun je een pure etherische olie?

Omdat etherische olie zo krachtig is is het belangrijk om een olie altijd te verdunnen met een basis olie/draagolie. Wanneer je zelf een gevoelige huid hebt kan je beter eerst te veel verdunnen en zo opbouwen om het juiste effect te ervaren.

Wat is een basisolie / draagolie?

Zoals je nu weet zijn essentiële oliën sterk waardoor mensen met een gevoelige huid of jonge kinderen een reactie kunnen krijgen als ze de oliën niet voldoende verdunnen. Ik raad dan ook altijd aan om niet zomaar een olie op je huid te smeren.

Bij verdunnen denken mensen vaak aan verdunnen met water. Water neemt essentiële olie niet op, deze blijft op het water drijven. Dus dit is niet de juiste manier. Een basisolie lost dit probleem op.

Dit zijn de meest bekende draagoliën: abrikozenpit olie, druivenpit olie, amandelolie of jojoba-olie.

Welke olie je kiest hangt af van je eigen voorkeur. Voor meer informatie kun je terecht op de blog: draagolie. Hier staat ongelofelijk veel informatie over de toepassing en voordelen van alle verschillende draagoliën.

Wat doet de draagolie?

Draagoliën kunnen de werking van een essentiële olie verlengen, omdat ze niet zo snel vervliegen als essentiële olie.
Door essentiële olie te verdunnen met een draagolie zorg je ervoor dat de essentiële olie makkelijker door de huid wordt geabsorbeerd. De essentiële olie behoudt haar kracht maar is milder.

Verduntabel

Houd bij het maken van je rollers onderstaande verduntabel aan. 

3 tot 12 maanden: 1 – 2 druppels etherische olie op 10 ml draagolie

12 tot 24 maanden: 2 – 3 druppels etherische olie op 10 ml draagolie

24 tot 48 maanden: 3 – 4 druppels etherische olie op 10 ml draagolie

4 tot 6 jaar:  7 – 9 druppels etherische olie op 10 ml draagolie

6 tot 15 jaar9 – 13 druppels etherische olie op 10 ml draagolie

15+: 13 – 25 druppels etherische olie op 10 ml draagolie

Maak zelf een roller met etherische olie

Overal is een olie voor. Dus kijk vooral naar waar jij behoefte aan hebt en pas je recept daar op aan.

Voor mijn recepten gebruik ik glazen 10 ml rollers met een rvs rollerball.

Ik gebruik in mijn recepten altijd de hoeveelheid voor 15+ jaar – volwassenen

1. Verwijder de dop van het glazen flesje inclusief de dop met de roller.

2. Zorg dat een roller altijd leeg, schoon en vrij van water is.

3. Vul de roller altijd eerst met de gewenste etherische olie of de verschillende oliën.

4. Vul daarna de roller verder af met een draagolie.

5. Plaats de roller dop en de schroefdop terug op de roller.

6. Meng de roller door hem rustig heen en weer te rollen. Voor het beste effect bewaar je de roller 24 uur op een donkere plek waar hij even tot rust kan komen en de tijd krijgt om de oliën met elkaar te laten mengen.

Tips:

  • Meng nooit 2 samengestelde / blend oliën met elkaar
  • Meng alleen 1 samengestelde/ blend olie met 1 enkelvoudige olie
  • Het gebruik/ mengen van meerdere enkelvoudige olie is altijd goed

Begin rustig aan. Je kan beter eerst wat teveel verdunnen dan te weinig. Later kan je altijd nog druppels etherische olie toevoegen wanneer je voelt dat de roller niet genoeg z’n werk doet.

Waarschuwing voor citrus olie

Ga nooit met citrus oliën op de huid in de zon. Citrus oliën zijn fotosensibel en kunnen voor heftige huiduitslag, verbranding of zelfs pigmentvlekken zorgen die niet meer weggaan. In de zomer kun je een citrus olie het beste rollen onder de voeten of op een plek waar je kleding draagt.
In de winter is de zon wel minder fel, maar blijf altijd opletten.

In mijn winkel vind je alle producten om zelf een roller te maken, via deze link: Rollers en meer. Hier vind je ook bv. prachtige sprayflacons Voor een kleine aura/ room spray om in je tas te stoppen en stoere zwart matglazen rollers.

Carolien B