waarschuwingen flesjes olie

Veiligheid en etiketten

Bij Lotus Diffusers verkopen we olie van de Groene Linde. Dit zijn natuurzuivere etherische oliën, waaraan nooit stoffen toegevoegd zullen worden die ongezond zijn. Ook zijn er geen stoffen terug te vinden die chemisch vervaardigd zijn. Maar wat betekenen de waarschuwingen op de flesjes nu precies?

Op de etiketten staan verschillende veiligheidswaarschuwingen en pictogrammen.

Ik leg graag uit waarom dat is.

De Groene Linde houdt zich aan de GHS wetgeving, dit is een wereldwijd systeem voor gevaarsindeling van stoffen.

Je ziet ze bv terug op aceton, schoonmaakmiddelen etc.

Er wordt in deze wetgeving echter geen rekening gehouden met dosering.

Kort gezegd moet er dus eenzelfde veiligheidszin en pictogram op een jerrycan gemberolie van 25 liter staan, als op een flesje van 10ml.
Maar dit is natuurlijk wel een verschil.
Het effect van 25 liter pure gemberolie in een bad is anders dan 10ml, dat kun je je vast voorstellen.

Gebruik nooit teveel etherische olie

Etherische oliën zijn van nature erg geconcentreerd. Er zijn kilo’s aan plantenmateriaal nodig om 1 liter olie te winnen. Ook zijn etherische oliën opgebouwd uit verschillende natuurlijke chemische stoffen zoals bv linalool, geraniol of terpinen. Deze natuurlijke, chemische stoffen zorgen onder andere voor de specifieke geuren die etherische oliën hebben.

Krijg je deze stoffen op je lichaam, dan kan dat een allergische reactie tot gevolg hebben of je kunt er zelfs een ontwikkelen.

Wanneer je langere tijd bepaalde chemische stoffen binnenkrijgt, kun je daar uitslag van krijgen.

Een voorbeeld: wanneer je langere tijd eucalyptus op de huid gebruikt, kun je hier uitslag en een branderig gevoel van krijgen. Wanneer je op deze manier een allergie ontwikkelt komt deze weer op wanneer je opnieuw dezelfde stof gebruikt.

Heb je al een allergie, dan kun je heftig reageren op chemische stoffen die van nature aanwezig zijn in etherische olie.

Nooit onverdund gebruiken

Dit is de reden dat ik adviseer om etherische olie nooit onverdund op de huid te gebruiken. En al helemaal niet in te nemen (zonder deskundige begeleiding).

Ook bij kinderen ben ik heel voorzichtig in het gebruik van etherische olie. Omdat de lichaam van een kind kleiner is, kun je je voorstellen dat er minder stoffen nodig zijn en dat deze altijd goed verdund moeten worden.

Ditzelfde geldt voor ouderen, mensen met een slechte gezondheid of bestaande allergieën. Wees altijd voorzichtig.

Wat zijn dan de voordelen van etherische olie?

Als je de waarschuwingen op flesjes olie bekijkt zou je je bijna gaan afvragen waarom je etherische olie zou gebruiken als er zulke negatieve effecten kunnen zijn?

Etherische olie heeft vooral veel gewenst effect op lichaam en geest. Veel mensen kalmeren bij de geur van lavendel of moeder aarde. Of voelen zich opgepept met grapefruit of andere citrusolie.

Alle kleine, natuurlijke chemische stoffen in een olie hebben een synergie met elkaar, wat ervoor zorgt dat deze echt effect hebben.

Voor etherische olie geldt, bij juist gebruik en dosering, kun je prachtige effecten bereiken.

In praktijk zul je merken dat je met een gerust hart kunt experimenteren. Zolang je je maar goed inleest.

Bij elke olie staat uitgebreide productinfo op de site.

Aura- en roomsprays

Bij aura- en roomsprays wordt als drager een natuurlijke alcohol gebruikt (96%). Slik deze dus nooit door. En verdiep je in de werking.

Nu weet je waarom er waarschuwingen op flesjes olie staan. Meer lezen over veilig gebruik van etherische olie? Lees deze blog met meer info en verduntabellen.