Hoe herken je nu een goede kwaliteit etherische olie? Er zijn nogal wat aanbieders van etherische olie en soms kun je het gevoel hebben dat je enorm meebetaalt aan een naam of merk (zie ons blog over Young Living). Je wilt natuurlijk niet teveel betalen, maar ook dat je olie van hoge kwaliteit is. Hoe kun je dat herkennen?

100 % natuurzuiver

Al onze oliën zijn 100% natuurzuiver. De Groene Linde gebruikt geen geurversterkers. Je kunt ook aangelengde mengsels kopen, waar bijvoorbeeld een basisolie inzit of een synthetische toevoeging zoals alcohol. In dat geval staat op het etiket vermeld hoeveel procent etherische of essentiële olie er in het flesje zit. Staat er geen indicatie op, dan spreek je van geurolie / huisparfum, hier zitten vrijwel altijd synthetische aroma’s in. Zo’n basis noem je ook wel een ‘drager’ en kan bijvoorbeeld jojoba-, amandel- of arganolie zijn.
Wanneer je bijvoorbeeld amandelolie gebruikt als opvulmiddel, dan mag je nog steeds je olie als 100% natuurlijk verkopen.
Check dus het etiket van je olie goed! Zeker als deze verdacht voordelig is.

Veel mensen koppelen (bewust of onbewust) kwaliteit aan het woord etherisch. Etherisch betekent niet meer dan ‘vernevelbaar’. En heeft dus niets met de kwaliteit te maken.

Wat je niet terug leest op het etiket is 1e, 2e of 3e persing. De kwaliteit van de olie holt achteruit bij elke persing. Maar je mag hem nog steeds verkopen onder dezelfde naam.

Koop één olie als je denkt dat het iets zou kunnen zijn en probeer deze uit. Vervliegt de geur te snel? Nooit meer kopen.
Zo kochten wij 3 schattig uitziende oliën van een bekende geurwinkel op internet (we vinden het niet zo chique om de naam te noemen), de oliën zitten in mooie doosjes in pastelkleuren en hebben heerlijke namen. So far, so good. Tot we het in de diffuser deden. De geur is vrij vluchtig. Toch zonde van een flesje van 5 ml en EUR 13,-.

Met diffusers is dit overigens hetzelfde. Een groot Nederlands warenhuis verkoopt ze tegenwoordig en op de Zwarte Markt in Beverwijk staan ze ook bij bosjes te koop. Deze diffusers laten het vaak afweten. Ze zijn snel stuk, of ze verspreiden waterdamp rondom de diffusers met als gevolg dat het oppervlakte waar hij op staat binnen de kortste keren verpest is. Goedkoop is vaak duurkoop. Lees jezelf dus goed in en koop een diffuser niet te impulsief.

Geurblindheid

Wanneer je lang achter elkaar dezelfde geur gebruikt kun je geurblind raken. Denk maar eens aan je oma die jarenlang parfum 4711 gebruikte. Wanneer je lang achter elkaar dezelfde geur draagt, raak je als het ware blind voor deze geur en spuit je telkens meer op. Zo werkt dat ook met etherische olie. Kortom, vaak wisselen is het advies. Veel is zeker niet beter, less is more bij etherische oliën.

Bij ons zit je wat dit betreft dus altijd goed. Oliën van de 1e persing, 100% natuurzuiver en niet aangelengd met een andere vloeistof (tenzij anders aangegeven, onze massage-oliën zijn bijvoorbeeld klaar voor gebruik).

Nanda K